Almir Babajić: Zenica ima lošu politiku stambene izgradnje zbog koje mladi najviše ispaštaju

11206097_1671327643088953_2352230275983776461_nPored velike nazaposlenosti, problema sa kojim se mladi najviše susreću u našem gradu, rješavanje stambenog zbrinjavanja za one malo sretnije koji imaju posao je također jedan od problema. Svaka mlada osoba koja se odlući na zasnivanje porodice, ali i naši sugrađani koji se nisu „snašli“ u periodu poslije rata u otkupu stanova za certifikate, prije ili kasnije dođu u nedoumicu da li je vrijeme da kupe vlastiti stan, kakve to poslijedice sa sobom nosi ili koje su predsnosti kupovine.

Grad Zenica im u tim nedoumicama definitivno ne pomaže da nađu pravi odgovor jer nema kreiranu politiku kojom bi djelimično ili potpuno učestvovala u rješenju ovog problema.

Za godinu dana koje sam proveo u Gradskom vijeću Grada Zenice, niti jednom nije bila pomenuta ova problematika. Da je veliki broj mladih zainteresovan za rješavanje ovog problema govori i činjenica da je nedavno objavljena vijest o novom programu stambenog zbrinjavanja za mlade, koji je pokrenula Vlada ZDK, izazvalo veliko interesovanje mladih.

Žalosno je da mladi u Zenici moraju čekati na jedan program kantona od kojeg će vjerovatno njih desetak dobiti ta sredstva, jer se moraju podijeliti i na ostale opštine u kantonu.

Osim što nemamo kreiranu politiku izgradnje, nemamo ni planove širenja grada. U Zenici je do sada jedino bila praksa da privatnici otkupljuju javne površine koje se pretvaraju u građevinske i na njima grade stambene jedinice, koje prodaju po cijenama u kojima pokušavaju da dobiju očekivano profit.

Bez masovne izgradnje novih stambenih jedinica ne možemo očekivati ni pad cijena u „starogradnji“.

Grad Zenica bi definitivno  trebala da se pozabavi ovim pitanjem. Forum mladih SDP Zenica je spreman ponuditi rješenje, naravno ako se nađe volja u Gradskoj upravi.

 

Almir Babajić, vijećnik u GV Zenica