Etnofašizam kao “garant” ljudskih prava i sloboda u BiH

Nastavkom serije tribina u organizaciji Kantonalne organizacije SDP BiH Zeničko-dobojskog Kantona i Gradske organizacije SDP BiH Zenica, večeras je u prepunoj restauriranoj Velikoj sali zeničkog SDP-a održano predavanje na temu “Etno fašizam kao garant ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini, uz goste, eminentne akademike i članove akademske zajednice, prof.dr. Slavu Kukića i prof.dr. Esada Bajtala.

Ponovo je naglašeno da je gotovo cjelokupan bosanskohercegovački teritorij pretvoren u “poligon za pokazivanje mišića” i testiranje snage ozbiljno narušenog socijalnog mira i disbalansa kvaliteta života, a sve u cilju nastavka opšte segregacije, odvajanja stanovništva naše drzave i zatvaranja u nacionalne “torove”, formirane još devedesetih godina dvadesetog vijeka.

”Sve sto se čini, čini se uz precutnu saglasnost i odobrenje medjunarodnog faktora. Njima nije cilj izvesti ovu drzavu iz krize,ne sa ovom trenutnom garniturom vlasti.To jasno vidimo na primjeru Reformske agende,predstavljene kao svojevrsno Sveto slovo,sto ona svakako nije” naglašava akademik Kukić.

Profesor Bajtal se dotakao tekovina antifašizma, narodnooslobodilačke borbe, razvitka cjelokupnog državnog i društvenog aparata bivše Jugoslavije u čemu su jednak doprinos dali svi narodi koji su živjeli na tlu Socijalisticke Federativne Republike Jugoslavije. Upravo te civilizacijske tekovine treba da natjeraju narod u Bosni i Hercegovini da shvati da ovdje može i mora da se živi bolje, sigurnije i kvalitetnije.

Socijaldemokratska Partija Bosne i Hercegovine je već više od stotinu godina na realnoj strani historije i prošlosti, kao branik podjelama među narodima, te će to i u budućnosti sigurno biti i dalje.