Održan okrugli sto u organizaciji Foruma Seniora KO SDP BiH ZDK i GO SDP BiH Zenica

U Velikoj sali Gradske organizacije SDP BiH Zenica, u petak 8.12.2017. godine, održan je Okrugli sto na temu: “Politički i pravni aspekt novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH”. Organizatori ovog skupa su bili Kantonalna organizacija Foruma seniora SDP BiH Zeničko-dobojskog kantona, te Forum seniora zeničke organizacije SDP BiH, a uvodničar na navedenu temu bio je šef poslaničkog kluba SDP BiH u Predstavnickom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Elvir Karajbić.

Ova tema je, pored članova Socijaldemokratske partije svih životnih dobi, bila predmet zanimanja i velikog broja građana sa prostora našeg kantona, koji su nakon izlaganja našeg poslanika Karajbića postavljali pitanja, te u direktnoj diskusiji dobili adekvatne odgovore na ista. SDP BiH će nastaviti borbu za rješavanje gorućih pitanja obespravljenih radnika koji su stekli uslove za penzionisanje, ali koji svoje radom stečeno pravo ne konzumiraju usljed neuvezivanja radnog staža. Pored navedene teme, fokus rasprave je bio i uopćeni problem neusklađenosti visine penzija, njihov nesrazmjer, te nelogična i krajnje nepoštena raspodjela kroz budžet PIO/MIO.

Iz SDP-a je glasno i jasno stavljeno do znanja da minimalna penzija mora, prije svega, biti dostojanstvena i dostatna za vođenje normalnog života korisnika koji je svoje pravo zaslužio radom, te da pravo na penziju nije socijalna pomoć kako ga svojim jasnim potezima interpretira Vlada Federacije BiH, na čelu sa premijerom Novalićem. Socijaldemokratska partija BiH nema većinu u poslaničkim klupama, ali će učiniti sve da legalnim političkim instrumentima izvrši pritisak na Vladu FBiH da se ova pitanja riješe, te će, kao i uvijek, biti stub odbrane radničkih i građanskih prava duboko narušenih u sadašnjoj društveno-političkoj nomenklaturi.