ODRŽANA VANREDNA PRESS KONFERENCIJA

„Kako ovladati biračkim odborima“ bila je tema vanredne i hitne press konferencije GO SDP BiH Zenica, održane 18. septembra 2018. godine.

Političkom scenom Grada Zenice, ako je suditi po sastavu biračkih odbora, dominiraju političke stranke, odnosno političke partije, poput Savjeta za novu politiku, SNSD-a, Srpske liste, Hrvatske stranke BiH, Saveza mladih snaga, Saveza  za  Stari Grad… Većina  članova biračkih odbora iz pomenutih stranaka, zapravo su kadrovi Stranke demokratske akcije i to „afirmirani“. U prilog ove tvrdnje evo i nekoliko imena, koji navodno zastupaju neke druge političke opcije, a ne SDA – Mensur Milak je član biračkog odbora u ime SNSD-a, inače je na prošlim izborima bio kandidat  SDA, a i predsjednik je Etičke komisije u Gradskom vijeću Zenica, Miranda Zukić je član biračkog odbora ispred Srpske liste, Saudin Burić je ispred  HDZ-a, Edina Kos Burić je ispred Hrvatskog zajedništva… Manje-više je preslikana situacija na oko 140 biračkih mjesta. Na ovaj način vladajuće strukture žele zloupotrijebiti volju građana kako bi nelegalno ostali na vlasti – rečeno je na vanrednoj press konferenciji.

Sa ove press konferencije upućen je apel Gradskoj izbornoj komisiji Grada Zenice – GIK-u da poništi rješenje o imenovanju članova biračkih odbora, te da donese novo, u skladu sa zakonom. Također, upućen je i poziv  MUP-u, Tužiteljstvu i nevladinim organizacijama da poduzmu sve kako ne bi došlo do malverzacija vladajućih stranaka u vezi biračkih odbora, koje su na djelu te kako bi bila ispoštovana volja građana – glasača.

Gradska organizacija SDP BiH Zenica, u namjeri da zaštiti izborni proces, angažovala je više od 200 volontera-posmatrača.

Na kraju press konferencije upućen je i apel građanima – glasačima, koji moraju biti svjesni da su Opći izbori 2018 najprljaviji i najnemoralniji dosada, ako se imaju u vidu pomenuti potezi aktuelnih stranaka na vlasti, da postupe po svojoj savjesti prilikom  glasanja.

Na ovoj vanrednoj press konferenciji, novinarima su se obratili – Mladen Simić, predsjednik GO SDP BiH Zenica, Maida Tanović, podpredsjednica GO SDP BiH Zenica, oboje kandidati na listi za Skupštinu ZE-DO kantona, Almir Babajić  SDP-ov vijećnik u GV  Zenica, Marina Mujkanović, sekretar KO SDP BiH ZE-DO kantona, oboje kandidati za Predstavnički dom  FBiH i Elvis Alijagić, sekretar GO SDP BiH Zenica.

Inače, Gradska organizacija SDP BiH Zenica se 18. septembra 2018. nakon vanredne press konferencije o pomenutoj problematici oglasila i Saopćenjem za javnost.