Pojašnjenje „kurioznim“ kolegama iz SDA u Gradskom vijeću!

Pojašnjenje našim „kurioznim“ kolegama iz SDA u Gradskom vijeću! Drage kolege iz SDA, žao nam je što na sjednici gradskog vijeća niste shvatili način našeg djelovanja, ali neće nam biti teško da Vama i našim sugrađanima predstavimo ono što smo uspjeli uraditi.

Još u samom Nacrtu Budžeta insistirali smo da se zadrži kontinuitet u projektima obnove fasada i energetske efikasnosti zgrada, izgradnje dječijih igrališta i sportskih terena i izgradnje putne infrastrukture i održavanja manifestacija u gradu, što je i sadržano u Budžetu. Također, tražili smo da se povećaju sredstva za izgradnju javne rasvjete, održavanje kišne kanalizacije i rekonstrukciju vodovodne mreže, što je i prihvaćeno i to sve možete jasno vidjeti u Budžetu. Zajedno sa drugim kolegama smo tražili i da se obezbjede sredstva za izgradnju lifta u streljani, na čemu svi već duži period insistiramo, a što je također prihvaćeno. Da ste aktivno sudjelovali u izradi Budžeta, znali bi sve ovo.

Da, tačno je da su nam svi amandmani odbijeni, ali su isto tako tačne i sljedeće činjenice:

1. Amandman kojem smo tražili povećanje „Transfera za sport“ za 250.000,00 KM je odbijen, ali je predlagač na naše, kao i insistiranje drugih klubova u vijeću, povećao sredstva za sport za 100.000,00 KM, što je najveće izdvajanje za sport u Gradu Zenici u poslijeratnom periodu.

2. Predlagač je odbio napraviti novu poziciju za „Sufinansiranje liječenja djece oboljele od dijabetesa“, ali je u sklopu druge pozicije pronašao sredstva za tu namjenu, te će nam biti izuzetno drago što će 45 porodica čija su djeca oboljela od ove bolesti dobiti jednokratnu pomoć od Grada.

3. Već duže vrijeme Klub vijećnika SDP insistira na kupovini izletišta Bistričak i rekonstrukciji izletišta Smetovi. Za rekonstrukciju izletišta Smetovi smo tražili da se izdvoji ukupno 150.000,00 KM i to je odbijeno jer su već obezbjeđena sredstva u iznosu od 143.000,00 KM kroz zajedničko partnersko učešće gradskih javnih preduzeća i privatnih poduzetnika. Drago nam je što će zeničani konačno imati izletište sa normalnim sadržajem.

4. Tražili smo da se poveća pozicija „Izgradnja ambulanti i depoa“ da bi se obezbjedila sredstva za rekonstrukciju ambulante na Mokušnicama. Rekonstrukcija i proširenje ambulante na Mokušnicama je planirano u sklopu ovog iznosa.

5. Na insistiranje nekoliko sportskih klubova, tražili smo da se osvjetli B teren na Kamberovića polju kako bi se obezbjedio veći broj termina za treniranje djece. Ovaj zahtjev nije uvršten u Budžet, ali je uvršten u sklopu „Modernizacije i proširenja javne rasvjete na području grada Zenice“. Tačno je da nismo uspjeli da obezbjedimo „Sufinansiranje kamata za kupovinu prvog stana za mlade“, ali to ne znači da ćemo odustati od ove politike.

6. Za unapređenje poljoprivredne proizvodnje tražili smo da se subvencira nabavka tehnoloških linija za preradu voća i povrća, čime će se obezbjediti da poljoprivredni proizvodi naših proizvođača ne propadaju nego se prerađuju u džem, sok i sl. Gradska uprava je predložila da u okviru Programa za unapređenje poljoprivredne proizvodnje za 2019. godinu predložimo ovo jer ima dovoljno sredstava i za ovu namjenu.

Iskreno nam je žao što ste vi svoje zahtjeve postavili maksimalistički i niste pokušali pronaći neki kompromis sa Gradskom upravom. Sve ovo gore što smo mi uspjeli dogovoriti ima puno veći značaj od onog crvenog kartona „PROTIV“. Vi se nastavite baviti politikanstvom kao i u prethodne dvije godine, a mi ćemo na sve moguće načine pokušati pomoći našim sugrađanima.