Press konferencija KO SDP BIH ZDK i GO SDP BiH Zenica, 05.01.2018. godine

Press konferencija KO SDP BIH ZDK i GO SDP BiH Zenica, 05.01.2018. godine

Učesnici  konferencije: Munib Husejnagić, šef Kluba zastupnika SDP BiH u Skupštini ZDK, Mladen Simić, šef Kluba vijećnika SDP BiH u Vijeću grada Zenice, vijećnici Almir Babajić i Nermin Mehić, Elvis Alijagić, sekretar GO SDP BiH Zenica i Suad Skopljak, član Gradskog odbora SDP BiH Zenica.

Saopćenje:

Kada je u pitanju rad Kluba poslanika SDP BiH u Skupštini ZDK, kao i rad SDP-ovih vijećnika u Gradskom vijeću Zenica u protekloj 2017. godini, možemo biti zadovoljni.

Zastupnici SDP BiH u Skupštini ZDK, zajedno sa Klubom DF-a, profilirali su se kao predvodnici opozicije, te su djelovali isključivo kao konstruktivna opozicija. Sve što je dobro za građane ZDK, podržano je od strane Kluba zastupnika SDP-a, a na sve što je loše, Klub je ukazivao i zbog toga javno prozivao odgovorne. U prethodnoj godini zastupnici SDP BiH su podnijeli 24 zastupnička pitanja i podnijeli 19 inicijativa u skupštini ZDK. Veliki broj tih inicijativa i prijedloga nije prihvaćen od strane Vade i Skupštine ZDK samo zato što dolaze od opozicije, odnosno od poslanika SDP-a, iako su i sami bili uvjereni da su ti prijedlozi dobri i da idu u pravcu popravljanja stanja u oblastima na koje se odnose. Nerijetko se dešavalo da su odbijene inicijative zastupnika SDP-a, u nekom narednom periodu, drugi pokrenuli kao svoje i iste usvojili.

S druge strane, radom Skupštine ZDK u protekloj 2017. godini, sa stanovišta realizacije Programa rada Skupštine za 2017. godinu, ne možemo biti zadovoljni, obzirom da je realizacija istog u prvom polugodištu ispod 50%. Od 71 akta koji je predviđen Programom rada, realizovano je svega 35. Kada je u pitanju odnos broja sjednica Skupštine i broja realizovanih akata u drugom polugodištu, ovaj procenat je popravljen. Održano je 10 od ukupno 16 predviđenih sjednica u 2017. godini. Od ukupno 140 akata u 2017. godini, u prvom  polugodištu bilo je 48, a u drugom 92. Znači, održan je veliki broj sjednica, ali imajući u vidu strukturu akata koji su bili na dnevnom redu, može se zaključiti da se malo radilo na donošenju važnih ključnih akata kao što su zakoni i strategije, te da su radilo uglavnom na izmjenama i dopunama tehničke prirode postojećih zakona i strategija, za što najveću odgovornost ima Vlada ZDK koja je predlagač istih.

U postojećoj konstalaciji odnosa u Gradskom vijeću Zenica, Klub vijećnika SDP se, kao i SDP-ovi kantonalni zastupnici, opredijelio za opoziciono djelovanje sa naglaskom da će podržati svaku ideju koja je dobra za građane Zenice i da će konstruktivnim djelovanjem i prijedlozima doprinositi boljem radu Gradskog vijeća, a sve za dobrobit građana i razvoj Grada Zenice. Klub vijećnika se od početka mandata zalagao za politiku koju je građanima Zenice SDP ponudio u svom programu. Na sjednicama Gradskog vijeća, vijećnici SDP-a postavili su 80 vijećničkih pitanja i 144 puta diskutovali po tačkama dnevnog reda.

Kada je u pitanju rad Gradskog vijeća Zenica, ne možemo biti zadovoljni. Odgovornost za dugotrajne i istovremeno neefektivne sjednice snose vijećnici SDA koji govornicu Gradskog vijeća koriste za optužbe i politička prepucavanja sa Gradonačelnikom i vijećnicima drugih političkih stranaka, a sve iz razloga što su svjesni da gube povjerenje građana.

Na optužbe upućene SDP-u u saopćenjima  SDA jasno poručujemo, Klub vijećnika SDP BiH u GV Zenica je radio i uvijek će raditi isključivo u interesu Grada i građana Zenice, bez kalkulisanja sa njihovim interesima. SDP BiH se nikada nije i neće se nikada baviti politikanstvom, niti će podilaziti bilo kome. Podršku za donošenje Budžeta Grada Zenice za 2018. godinu, Klub SDP-a je dao iz razloga što će isti pozitivno uticati na razvoj Grada i poboljšanje kvaliteta života građana Zenice.

Na isti način kao vijećnici SDA u Gradskom vijeću Zenica, ponašaju se i zastupnici SDA u Skupštini ZDK koji svaki dobronamjeran prijedlog i sugestiju zastupnika SDP BiH odbijaju u startu, samo zato što dolaze od SDP-a, dok istovremeno uzimaju za pravo da pripisuju sebi ono što im ne pripada. Podsjećanja radi, prije nekoliko dana održana je  promocija sanacije puteva uništenih u poplavama za mještane Topčić polja, Bistrice i Starine, koju je SDA zloupotrijebila i iskoristila za nezasluženu vlastitu promociju.

Zato pozivamo SDA da konačno počne raditi u interesu ZDK i građana koji su im dali  povjerenje. Pozivamo Vladu ZDK  koja će ostati zapamćena po kreditnim zaduženjima, po ekspanziji administracije za cca 300 novouposlenih, po blamaži i blokiranju Projekta „Plava voda“, itd; da bar u 2018. godini konačno počne raditi u interesu građana, bez obzira na to što su svjesni da su njihovo povjerenje izigrali i da će nakon izbora 2018. godine otići sa političke scene.